- Kime Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezine ihtiyaç duyan birey denir?
Çeşitli nedenlerle bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyde anlamlı farklılık gösteren bireydir.
- Özel Eğitim mutlaka gerekli mi?
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin kendi yaş grubunun gelişim özelliklerini yakalaması ya da en azından bu özelliklere yaklaşması açısından gereklidir.
- “ Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) “ nedir?
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç duyan bireylerin; gelişim özellikleri doğrultusunda belirlenen eğitim performansları ve ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon programıdır.
- Bireysel Eğitim ve Rehabilitasyon nedir?
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç duyan bireylerin; dil ve konuşma, zihinsel, işitsel, görsel, fiziksel, motor ve duygusal becerilerinin geliştirilmesi için konunun uzmanı tarafından verilen bire bir eğitimi ifade eder.
- Grup Eğitimi ve Rehabilitasyonu nedir?
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç duyan bireylerin; dil ve konuşma, zihinsel, işitsel, görsel, fiziksel, motor ve duygusal becerilerinin geliştirilmesi için yapılan grup çalışmalarını ifade eder ve bu çalışmalar tanı ve gelişim özellikleri birbirine yakın olan çocuklar bir araya getirilerek yapılır (4-8kişi).
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon nedir?
Fizyoterapi; hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma, hastalık ve yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında uzman bir hekimin tanısı sonrası fizyoterapiye özgü değerlendirme ve yöntemlerdir.
- “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmetleri” nasıl alınır? Aileyi de kapsar mı?
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç duyan çocukların kısa sürede başarıyı yakalayabilmesi ancak ve ancak aileyle birlikte hareket etmek ile mümkün olabilmektedir.
- Özel eğitim ve rehabilitasyona ihtiyacı olan birey nasıl belirlenir, tanı konulma işlemi hangi süreçlerden oluşur?
İlköğretim çağına gelmiş öğrencilerin sınıftaki akademik gerilik ve davranışsal anlamda sorunlarının sınıf öğretmeninin belirlemesiyle, Öğrenci okul rehber öğretmeni tarafından hazırlanan eğitsel değerlendirme formu ile birlikte bağlı olduğu ilçedeki okulun rehberlik araştırma merkezine gider.
Ailesinin onayının alınmasıyla beraber özel eğitime gereksinimi olan bireylere ‘Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM)’ daki uzman personel ‘Viscar Zeka Testi’ uygular, çocuğun ihtiyaç durumunu belirler ve ilgili hastaneye sevk eder.
- Empati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak ailelerimize yönelik hizmetlerimiz:
- Aile danışmanlığı ve rehberlik
- Psikolojik danışmanlık
- Aile eğitimi ve seminerleri
- “Özel Eğitim” önerilmesi durumunda çocuğum ayda kaç seans eğitim alabilir?
“Rehberlik ve Araştırma Merkezi” tarafından önerilen “Eğitsel Değerlendirme Kurulu Raporu” na göre ayda 8 seans “Bireysel Eğitim”, 4 seans “Grup Eğitimi” olmak üzere toplam 12 seans eğitim alabilir.
- Özel Eğitime kaç yaşında başlanmalıdır?
Çocuğunuzun eğitsel ve tıbbi tanılaması yapıldığı gibi vakit kaybetmeden özel eğitim desteğine başlanmalıdır. Bu desteğe başlamanın belli bir yaşı yoktur, fakat bebeklik ve erken çocukluk gibi 0-3, 0-6 yaşları arasında eğitime başlanması erken müdahale açısından oldukça önemlidir.
- Evde nasıl ders çalıştırabilirim?
“Özel Eğitim Uzmanı” ile işbirliği yaparak aile evdeki eğitime devam ettirir. Çocuğun hoşlandığı sosyal (parka gitmek, sinemaya gitmek vs) gibi aktiviteler sosyal uyum açısından önemlidir.
Nesnel anlamda ise oyuncak, kitap, boyama kalemi, yoğurma malzemeleri vs. Gibi materyaller okuma yazmaya hazırlık açısından önemlidir ve çocuğun hoşlandığı pekiştireçler sunularak aktivitenin devamlılığı sağlanmalıdır.
- Çocuğum ne zaman okur?
Özel çocuklarda okuma-yazma-anlama sürelerinde farklılıklar görülmekle birlikte çocuğun bilişsel düzeyine göre okuma-yazma eğitimine başlanır. Özel Eğitim Uzmanı, okul ve aile işbirliği kurulduğunda çocuğun okuma süresinde olumlu etkiler görülür.
Ergenekon Mh. Hüdavendigar Sk. No:68 Turgutlu / Manisa
0 236 314 15 52
info@turgutluempati.com.tr
Selvilitepe Mh. Toprak Sk. No: 7 Turgutlu / Manisa
0 236 314 15 52
info@turgutluempati.com.tr